Από κάποιους που συμμετέχουν στα κινήματα κατά των ΒΑΠΕ
Κατά τη γνώμη μου ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε το ζήτημα στην εκδήλωση* αναδεικνύει κάποια σημεία τα οποία θα πρέπει να δουλευτούν περισσότερο. Η προσέγγιση εν πολλοίς ήταν μονομερής και συστημική: οικονομικίστικη, τεχνοκρατική, νομικίστικη, συντηρητική και αντιοικολογική σε κάποιους ομιλητές, έλειπε απολύτως η κινηματική πολιτική πρόταση και η κριτική στις έννοιες της ανάπτυξης και της συνεχούς μεγέθυνσης. Απουσίαζε όχι μονο η εναλλακτική πρόταση αλλά κεντρικοί ομιλητές έδωσαν την εντύπωση ότι καλώς έχουν σήμερα τα πράγματα ενώ η αλήθεια είναι ότι έχουμε ανάγκη οικολογικών εναλλακτικών λύσεων. Κάποιες λύσεις μάλιστα που προτάθηκαν (η αναφορά στα υδροηλεκτρικά και συγκεκριμένα στη Μεσοχώρα) έρχονται σε αντιπαράθεση με τους κοινωνικούς αγώνες που διεξάγονται σε άλλα μέρη της χώρας και όχι μόνο. Παράδειγμα στην Τουρκία τα αντικαπιταλιστικά οικολογικά κινήματα διεξάγουν κεντρικούς αγώνες ενάντια στα μεγάλα υδροηλεκτρικά που δρομολογούνται. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπερβούμε τον τοπικισμό κάτι το οποίο έγινε ορατό στους αγώνες ενάντια στις χωματερές. Είναι επίσης ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη της σύγκλισης των αγώνων. Η απουσία μάλιστα των καρυστινών από τους ομιλητές αφαίρεσε κάθε μαχητικότητα από τον λόγο, από το λίγο που τους ακούσαμε να μιλούν.
Κατά δεύτερο λόγο ήταν ένας αχταρμάς ορθών και απαράδεκτων (κυρίως από οικολογική άποψη) επιχειρημάτων.
Ένα βασικό επιχείρημα που ακούστηκε είναι ότι το ενεργειακό μοντέλο είναι αυτό που έχουμε τώρα και δεν αλλάζει αν δεν θέλουμε να πάμε στις γκαζόλαμπες (συνηθισμένο επιχείρημα των υποστηρικτών του καπιταλισμού και του τεχνολογικού του μοντέλου ως μονοδρόμους). Κι όμως δεν είναι έτσι. Από κάποιους υποτιμήθηκε ανοικτά η κινηματική δράση και οι περισσότεροι επικέντρωσαν στους νομικούς “αγώνες”. Οι νομικοί αγώνες όμως έχουν τα όριά τους (απόδειξη οι νομικοί τρόποι με τους οποίους το σύστημα επιβάλλει τις εξόφθαλμες παρανομίες στις Σκουριές στη Χαλκιδική), θεωρώ πάντως κεντρικής σημασίας την περιβαλλοντική αιτιολόγηση των προσφυγών που προτείνονται. Οι περισσότεροι μάλιστα αμφισβήτησαν το φαινόμενο του θερμοκηπίου (αγνοώντας ότι αυτή είναι η βασική πολιτική των συμφερόντων που προωθεί ο Τραμπ), ενώ η αλήθεια είναι ότι τουλάχιστον υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις κι ότι η άποψη που το αμφισβητεί έχει πολλά αντιεπιστημονικά κενά. Κάποιος μάλιστα υποστήριξε ότι οι εκπομπές άνθρακα δεν είναι πρόβλημα, κάτι το οποίο σημαίνει άγνοια της συνθήκης μέσα στην οποία ζούμε για την οποία αδιαφορεί παντελώς ο καπιταλισμός, ο οποίος λεηλατεί συνεχώς το φυσικό περιβάλλον. Περιττό να πω ότι έλειπε απολύτως ο αντικαπιταλιστικός λόγος.
Η κριτική όμως της χρήσης των ανεμογεννητριών δεν απαιτεί αποδοχή του σημερινού status quo ή να υποτιμάται η αναγκαιότητα όχι μόνο αλλαγής ενεργειακού μοντέλου αλλά κυρίως κοινωνικού που είναι πίσω από τα οικολογικά προβλήματα του πλανήτη.
Σχετικά με τις ανεμογεννήτριες το βασικό επιχείρημα, κατά τη δική μου γνώμη, είναι ότι ενώ παρουσιάζονται ως οικολογική λύση στην πραγματικότητα ΔΕΝ είναι, είναι ακόμη μια ανορθολογική λύση του καπιταλισμού: δεν αποδίδουν και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι επιβαρυντικές για το περιβάλλον πολλαπλώς.
Το βασικό λάθος της επιχειρηματολογίας των “τύπων” που εκπροσωπούσαν την άλλη πλευρά είναι ότι ισχυρίστηκαν πως δεδομένης της σημερινής κοινωνικής/οικονομικής/οικολογικής συνθήκης οι ανεμογεννήτριες είναι μια λύση. Κι όμως αυτό είναι ένα ψέμα: οι ανεμογεννήτριες αποδεικνύουν την ανορθολογικότητα του υπάρχοντος καπιταλιστικού συστήματος: οι λύσεις που προτείνει αναπαράγουν τον φαύλο κύκλο και στην ουσία τους είναι αντιπαραγωγικές και τις περισσότερες φορές αντί να λύνουν προβλήματα δημιουργούν νέα. Είναι “πράσινος” καπιταλισμός το οποίο σημαίνει ότι είναι υποκριτικά οικολογικός.
Η δική μου άποψη είναι ότι η κριτική πρέπει να περιλάβει τις έννοιες της ανάπτυξης και της συνεχούς οικονομικής μεγέθυνσης μέσα στο πλαίσιο που το βάζει το κίνημα της αποανάπτυξης με ρητά όμως οικολογική και αντικαπιταλιστική στόχευση.
Άγις Θεοδωρίδης
* Εννοεί την εκδήλωση της Χαλκίδας με θέμα:
” Μύθοι και Αλήθειες για τις ΑΠΕ”
https://www.facebook.com/events/1958258744240793/