Κατά τη διαπραγμάτευση εκτός της Ε.Ε. για μια νέα εμπορική συμφωνία, η Βρετανία αναμένεται ότι θα υποστεί σοβαρές πιέσεις προκειμένου να επιτρέψει τέτοιες εισαγωγές.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είχε ξεσπάσει στη χώρα μια διένεξη σχετικά με τις δυνατότητες εισαγωγής αμερικανικών κοτόπουλων που απολυμαίνονται με χλωρίνη, μια επικίνδυνη πρακτική, σύμφωνα με Βρετανούς εμπειρογνώμονες, καθώς μπορεί να χρησιμεύσει για να συγκαλύψει κακές πρακτικές υγιεινής στην τροφική αλυσίδα.
Ωστόσο, ο Τεντ Μακ Κίνεϊ, υφυπουργός Εμπορίου και Εξωτερικών Γεωργικών Υποθέσεων των ΗΠΑ, που δήλωσε σε ένα συνέδριο για τους Βρετανούς αγρότες τον περασμένο μήνα ότι έχει «μπουχτίσει και κουραστεί» να ακούει τις βρετανικές ανησυχίες σχετικά με τα χλωριωμένα κοτόπουλα και τις προδιαγραφές των αμερικανικών τροφίμων, είναι πιθανό να επιτύχει μια σκληρή συμφωνία για τα κτηνοτροφικά προϊόντα στο πλαίσιο οποιασδήποτε εμπορικής συμφωνίας επιτευχθεί τελικά μεταξύ των δύο χωρών.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αντοχή στα αντιβιοτικά μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα ανάμεσα στα κοπάδια, αλλά μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στους ανθρώπους, μέσω της κατανάλωσης των επηρεασμένων προϊόντων διατροφής.
Η χορήγηση αντιβιοτικών σε κοτόπουλα στις ΗΠΑ είναι τριπλάσια από ό,τι στη Βρετανία, διπλάσια σε ό,τι αφορά τους χοίρους και πέντε φορές υψηλότερη στις γαλοπούλες, σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού δικτύου Συμμαχία για την Εξοικονόμηση των Αντιβιοτικών.
«Οι Αμερικανοί κτηνοτρόφοι που εκτρέφουν βοοειδή εκμεταλλεύονται υπερβολικά τα αντιβιοτικά. Αυτό το εύρημα δείχνει τα τεράστια πλεονεκτήματα του βρετανικού βοείου κρέατος, το οποίο συχνά προέρχεται από ζώα που εκτρέφονται από χόρτα, ενώ τα βοοειδή των ΗΠΑ συνήθως ολοκληρώνουν την πάχυνσή τους με εντατικές ζωοτροφές. Οι διαπραγματευτές του εμπορίου που ενδέχεται να μπουν στον πειρασμό να άρουν την απαγόρευση του βοείου κρέατος στις ΗΠΑ δεν πρέπει να εξετάζουν μόνο την επίδραση των αυξητικών ορμονών αλλά και την αντοχή στα αντιβιοτικά, λόγω της αχαλίνωτης χρήσης τους» δήλωσε στον Guardian η Σούζι Σινκλέρ από τη Συμμαχία για την Εξοικονόμηση των Αντιβιοτικών.
Σχεδόν τα τρία τέταρτα της συνολικής χρήσης αντιβιοτικών παγκοσμίως θεωρείται ότι χορηγούνται στα ζώα και όχι στους ανθρώπους, κάτι που εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την εντατική κτηνοτροφία και τις πιθανές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την αντοχή στα αντιβιοτικά, που μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί στους ανθρώπους.
Μόλις η ανθεκτικότητα γίνει αντιληπτή και τα φάρμακα γίνουν αναποτελεσματικά, η θεραπεία ακόμη και των κοινών ασθενειών γίνεται προβληματική.
«Η αντοχή στα αντιβιοτικά είναι μία από τις σοβαρότερες απειλές που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και αν δεν ληφθούν επειγόντως ισχυρά μέτρα, ακόμη και οι επεμβάσεις ρουτίνας, όπως η αρθροπλαστική ισχίου, θα γίνουν πολύ επικίνδυνες», προειδοποιεί η Σάλι Ντέιβις, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος στη Βρετανία.
Ωστόσο, η μαζική, συστηματική, καθαρά προληπτική, κατάχρηση αντιβιοτικών σε ομάδες υγιών ζώων και πτηνών ανθεί και στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, η χορήγηση αντιβιοτικών στην Ευρώπη είναι διπλάσια στα ζώα απ’ ό,τι στους ανθρώπους.
Αλλά και στα ορνιθοτροφεία της Ινδίας χορηγούνται μερικά από τα ισχυρότερα αντιβιοτικά. Εκατοντάδες τόνοι κολιστίνης, ενός «αντιβιοτικού τελευταίας καταφυγής», που χρησιμοποιείται μόνο στις πιο ακραίες περιπτώσεις ασθενειών, μεταφέρονται στην Ινδία κάθε χρόνο για να χορηγηθούν χωρίς ιατρική επίβλεψη σε ζώα και πτηνά, κυρίως κοτόπουλα.
Και δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τους Ινδούς εκτροφείς, στους οποίους περιλαμβάνονται μερικοί από τους μεγαλύτερους παραγωγούς τροφίμων στον κόσμο, να εξάγουν τα κοτόπουλα και άλλα συναφή προϊόντα στο εξωτερικό.
Πηγή:efsyn