Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) είναι μια ομάδα δεκατεσσάρων εθνών που μαζί συγκεντρώνουν σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και τα περισσότερα από τα αποθέματά του.
Οπως υποστηρίζει ο Αντριου Μπάρον από το Πανεπιστήμιο Σουόνσι, είναι πιθανό να δημιουργηθεί μια ανάλογη ομάδα για τους κυριότερους παραγωγούς υλικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μετατοπίζοντας την εξουσία από τη Μέση Ανατολή προς την Κεντρική Αφρική και ιδιαίτερα τη Νότια Αμερική.
Αυτό είναι απίθανο να συμβεί ειρηνικά. Ο έλεγχος των πετρελαϊκών πεδίων αποτελούσε τη κινητήρια δύναμη πίσω από πολλές συγκρούσεις του 20ού αιώνα και, προχωρώντας περισσότερο, ο ευρωπαϊκός αποικισμός προήλθε από την επιθυμία για νέες πηγές τροφίμων, πρώτων υλών, ορυκτών και αργότερα πετρελαίου. Η μετάβαση στην ανανεώσιμη ενέργεια μπορεί να προκαλέσει κάτι παρόμοιο.
Καθώς μια νέα ομάδα χημικών στοιχείων γίνεται πολύτιμη για τις ανεμογεννήτριες, τους ηλιακούς συλλέκτες ή τις ηλεκτρικές μπαταρίες, οι πλούσιες χώρες μπορούν να εξασφαλίσουν ότι θα έχουν ασφαλείς προμήθειες μέσω μιας νέας εποχής αποικισμού.
Η Κίνα έχει ήδη ξεκινήσει αυτό που μπορεί να χαρακτηριστεί «οικονομικός αποικισμός», επιτυγχάνοντας σημαντικές εμπορικές συμφωνίες για να εξασφαλίσει την προσφορά πρώτων υλών.
Την περασμένη δεκαετία πραγματοποίησε μαζικές επενδύσεις σε εξορύξεις στην Αφρική, ενώ πιο πρόσφατες συμφωνίες με χώρες όπως το Περού και η Χιλή έχουν εξαπλώσει την οικονομική επιρροή του Πεκίνου στη Νότια Αμερική.
Ετσι, με βάση αυτά τα δεδομένα, μπορούν να προβλεφθούν δύο εκδοχές για το μέλλον. Το πρώτο ενδεχόμενο είναι η εξέλιξη μιας νέας οργάνωσης τύπου OΠEΚ με τη δύναμη να ελέγχει ζωτικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένου του πυριτίου, του χαλκού, του λιθίου και των λανθανιδών. Το δεύτερο ενδεχόμενο αφορά τον αποικισμό των αναπτυσσόμενων χωρών του 21ου αιώνα με τη δημιουργία υπερ-οικονομιών.
Και στα δύο ενδεχόμενα υπάρχει η πιθανότητα ότι τα αντίπαλα έθνη θα μπορούσαν να διακόψουν την πρόσβαση σε ζωτικούς ανανεώσιμους ενεργειακούς πόρους, όπως και οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν πράξει στο παρελθόν.
Δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ θεωρεί την πράσινη ενέργεια το κλειδί για την εθνική ασφάλεια. Μια χώρα που δημιουργεί πράσινη ενεργειακή υποδομή, προτού ο πολιτικός και οικονομικός έλεγχος μετατοπιστεί σε μια νέα ομάδα «παγκόσμιων δυνάμεων», θα διασφαλίσει ότι είναι λιγότερο ευαίσθητη σε μια μελλοντική εξάρτηση ή από μια «ομηρία» ενός γίγαντα λιθίου ή χαλκού.
Αυτό που θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να διαφανεί θα είναι αν οι χώρες που κατέχουν αυτούς τους πόρους θα τους πωλούν φτηνά στον πρώτο ενδιαφερόμενο, προσδοκώντας να βγάλουν γρήγορα χρήματα, καθώς όπως θα διαπιστώσουν και οι μεγαλύτεροι παραγωγοί πετρελαίου τις επόμενες δεκαετίες, τίποτα δεν διαρκεί για πάντα.
Πηγή:efsyn