Η υπόθεση της Κάρλας μας πάει πολλά χρόνια πίσω, στα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν ο Δήμαρχος του Βόλου, Μ. Κουντούρης κάλεσε σε σύσκεψη του φορείς της πόλης, πολιτικούς και επιστημονικούς για να μεθοδεύσουν το μεγάλο έργο της ανασύστασης της Κάρλας. Εκεί βρέθηκαν αν και απρόσκλητοι αρκετά άτομα από την Οικολογική Κίνηση Βόλου. Αφού εξήραν οι πάντες την αναγκαιότητα του έργου, τον λόγο ζήτησαν και τους δόθηκε μέλη της ΟΚΒ που τόνισαν ότι πρόκειται για μια φαραωνική επιχείρηση, ένα μεγάλο έργο που θα εξυπηρετήσει συμφέροντα και θα βλάψει το περιβάλλον και την αγροτική δραστηριότητα της περιοχής. Τόνισαν ότι τελικά θα φτιαχτεί μια τεράστια πισίνα γεμάτη με ένα τοξικό χυμό καθότι εκεί μέσα θα εισρέουν ρυπασμένα από γεωργικά φάρμακα και λιπάσματα καθώς και βιομηχανικά απόβλητα νερά.
Ο δήμαρχος και οι καρεκλοκένταυροι της τοπικής και κεντρικής εξουσίας αντέδρασαν έντονα στολίζοντας τους οικολόγους με διάφορα επίθετα (κινδυνολόγοι, αρνητές, αναχωρητές,κλπ) γιατί προφανώς χαλούσαν τη σούπα πριν ακόμη μπει στη φωτιά.
Τώρα πλέον, μετά από 27 χρόνια έρχεται η επιστήμη (Α.Π.Θ. και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) να επιβεβαιώσει τα αυτονόητα για να προκαλέσει την υβριστική στάση του περιφερειάρχη, που θεωρεί και αυτός το έργο λυτρωτικό από όλες τις απόψεις (ύδρευση-άρδευση, περιβάλλον). Σε δηλώσεις του αποκάλεσε «τυχοδιώκτες υψηλού ρίσκου» την καθηγήτρια Βιολογίας του ΑΠΘ, Μαρία Μουστάκα, και τον καθηγητή Οικολογίας Υδρόβιων Μικροοργανισμών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κώστα Κορµά για τα αρνητικά και …τοξικά συμπεράσματά τους!
Για να αποδειχτεί τελικά ότι στην εξουσία υπάρχει συνέχεια και συνέπεια παρά το όσα λέγονται περί του αντιθέτου.
Τα πράγματα ωστόσο είναι ακόμη χειρότερα από αυτά που δείχνουν οι αναλύσεις των δειγμάτων των Α.Π.Θ. και Π.Θ. με αφορμή τον αποδεκατισμό των αποδημητικών πουλιών.
Τον χειμώνα του ’13, στην προβολή του ντοκιμαντέρ “ΣΤΑΓΩΝΕΣ” της Νέλλης Ψαρρού στο Βόλο, η δημιουργός της ταινίας στη συζήτηση που ακολούθησε, αναφέρθηκε στον εξαιρετικό επιστήμονα Θανάση Παντελόγλου (χημικό μηχανικό και πρόεδρο του Ινστιτούτου Τοπικής Αειφόρας Ανάπτυξης και Πολιτισμού, απεβίωσε τον Νοέμβρη 2014) και στη έρευνα του για το εξασθενές χρώμιο στα υπόγεια νερά σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα Εντόπισε υπερβολικές ποσότητες από αυτή τη δολοφονική χημική ουσία στη περιοχή του Βελεστίνου-Κάρλας.
Ενάμιση χρόνο αργότερα, στο διήμερο που οργάνωσε η Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό στο πλαίσιο της “Πανελλαδικής Συμμαχίας για το Νερό”, ο υπ.διδάκτωρ γεωλόγος Μάρκος Βαξεβανόπουλος αναφέρθηκε σε μελέτη του ΙΓΜΕ στην περιοχή της Κάρλας στην οποία εντοπίστηκαν υπερβολικές ποσότητες εξασθενούς χρωμίου. Επιβεβαιώθηκε έτσι κάτι πολύ σημαντικό σε σχέση με το νερό αλλά και το έργο της ανασύστασης, το οποίο για να χρηματοδοτηθεί από τα Ευρωπαϊκά ταμεία πρέπει να εξασφαλιστεί η δυνατότητά του να υδρεύσει την πόλη του Βόλου με νερό προφανώς κατάλληλο προς πόση.
Τα ίδια επανέλαβε σε εισήγησή του ένα χρόνο μετά, στο πλαίσιο ημερίδας που οργάνωσε η “Ανοικτή Συνέλευση Βόλου για το Νερό” προσθέτοντας ότι για τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν ήδη ενημερωθεί όλοι οι σχετικοί φορείς, τοπικοί και περιφερειακοί.
Έκτοτε ουδέν νεώτερο.
Μέχρι τώρα την επικινδυνότητα του έργου πληρώνουν ακριβά οι μη …ενημερωμένοι αργυροπελεκάνοι και άλλα σπάνια και μη πουλιά που διάλεξαν την Κάρλα για μια ακόμη φορά ως ενδιάμεσο ασφαλή σταθμό στο μεγάλο τους αποδημητικό ταξίδι.
Τι θα συμβεί όμως όταν το έργο αυτό “ολοκληρωθεί” και αρχίσει να διοχετεύει σε ανθρώπους και ζώα μέσα από την τροφική αλυσίδα την τοξική σούπα που μαγειρεύεται εδώ και χρόνια στην Κάρλα;
Αυτή λοιπόν η αλήθεια είναι πράγματι…τοξική. Όμως μπορεί και πρέπει να είναι και ανατρεπτική ώστε να προλάβουμε περαιτέρω οδυνηρές συνέπειες.
Οι επιστήμονες λοιπόν μίλησαν , κάτι εξόχως σπάνιο, σπάζοντας τη συνέχεια του χώρου που συνήθως υπερασπίζεται ανοικτά ή δια της σιωπής την εξουσία, όταν πρόκειται για έργα “αναπτυξιακά”, κυρίως μεγάλα, ενίοτε ωστόσο επικίνδυνα. Άπειρα τα παραδείγματα.
Θα ακολουθήσει και η κοινωνία σπάζοντας τη δική της συνέχεια ή θα συνεχίσει να σιωπά ακόμη και όταν θα της σερβίρεται τοξικό νερό;