Συγγραφέας: ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗΣ ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ
Μετάφραση: ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗ ΖΩΗ
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που καθιστούν την αρχαία ελληνική δημοκρατία τόσο ξεχωριστή;
Ο δεύτερος τόμος της Ελληνικής ιδιαιτερότητας αφιερώνεται στη γέννηση, στη φύση και στη λειτουργία της αθηναϊκής δημοκρατίας. Ο Κορνήλιος Καστοριάδης πραγματεύεται, αναφορικά με το έργο του Θουκυδίδη και κυρίως τον Επιτάφιο, το σύστημα της άμεσης δημοκρατίας και υπογραμμίζει τη μοναδικότητά του.
Ο αναγνώστης θα βρει εδώ σημαντικές αναλύσεις με άξονα κείμενα του Σοφοκλή, του Ηροδότου, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη και του Ρουσσώ για το ζήτημα της δουλείας, το ρόλο της τραγωδίας ως οριοθέτησης της δημοκρατίας, αλλά και για την προσωπικότητα του Σωκράτη.
Το βιβλίο περιλαμβάνει τις παραδόσεις του Κορνήλιου Καστοριάδη στην Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών (EHESS) κατά το ακαδημαϊκό έτος 1983-1984. Τη μετάφραση στα ελληνικά έχει κάνει η σύζυγος του Κορνήλιου Καστοριάδη, Ζωή.
Στις εκδόσεις Κριτική κυκλοφορεί ο Α΄ τόμος της Ελληνικής ιδιαιτερότητας – Από τον Όμηρο στον Ηράκλειτο που έχει κερδίσει την αναγνώριση κριτικών και αναγνωστών.
Αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου δεν είναι μόνο ούτε κυρίως η (αθηναϊκή) δημοκρατία θεωρούμενη ως κυριαρχία του νόμου ή ως ελευθερία των πολιτών ή ως ισότητα. Το αποφασιστικό στοιχείο εδώ είναι η αμφισβήτηση του πατροπαράδοτου νόμου. Έχουμε εδώ για πρώτη φορά την εμφάνιση της κοινωνικής αυτονομίας, με την έννοια ότι η κοινωνία αμφισβητεί την ίδια της τη θέσμιση, και αυτή η αμφισβήτηση γίνεται ρητά, σε συνάρτηση με τη δημόσια πολιτική δραστηριότητα, εν λόγω και διά του λόγου, της συζήτησης, της αντιπαράθεσης των απόψεων και όχι απλώς διά της τυφλής βίας. Ιδού το ουσιώδες. Ιδού αυτό που μας ενδιαφέρει πάνω από όλα στον ελληνικό κόσμο…
Διαβάστε την κριτική του Λάκη Προγκίδη στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 20-21/12/2008