Δεκαετίες ολόκληρες, τα έργα στον άνω ρου του Αχελώου και η μεταφορά νερών στο θεσσαλικό κάμπο χρησιμοποιήθηκαν για να καλλιεργηθούν αυταπάτες, να συγκαλυφθούν ευθύνες, να δρομολογηθούν «μπίζνες» και να παιχτούν πολυποίκιλα πολιτικά παιχνίδια.
Η Λάρισα, κατά κανόνα, αποτελεί το σημείο απ’ όπου αναγγέλλονται οι νέες πράξεις του δράματος (ή της φάρσας), που μόνιμα παίζεται στις πλάτες της Μεσοχώρας, αλλά και στις πλάτες των ανυποψίαστων πολιτών της Θεσσαλίας.
Έτσι έγινε και τώρα. Πρώτα με τη «διαβούλευση» για το νέο σχέδιο διαχείρισης των νερών και, αμέσως, μετά με το αναπτυξιακό συνέδριο της Θεσσαλίας. Η κυβέρνηση, με το στόμα του πρωθυπουργού, εξήγγειλε -στα λόγια- την ακύρωση της εκτροπής του Αχελώου. Στην πράξη: δόθηκε περιβαλλοντική αδειοδότηση στο υδροηλεκτρικό έργο (ΥΗΕ) στη Μεσοχώρα, άναψε το «πράσινο φως» για το φράγμα και το ΥΗΕ στη Συκιά, δεν είπε κουβέντα για το σφράγισμα της σήραγγας εκτροπής, ενώ άφησε ανοιχτό το θέμα να επανεξεταστεί η εκτροπή στο μέλλον. Δεν πρόκειται, απλά, για μια χρονική μετάθεση της εκτροπής.
Πρόκειται για μια συνειδητή, τμηματική υλοποίηση του έργου της εκτροπής, η οποία επιχειρείται να «περάσει» με το επιχείρημα «άλλο τα φράγματα και η υδροηλεκτρική ενέργεια και άλλο η εκτροπή και η μεταφορά νερών». Μόνο που, δύσκολα, μπορούν να ξεγελάσουν, αφού όλοι γνωρίζουν, πλέον, ότι φράγματα, σήραγγα εκτροπής και μεταφορά νερών είναι αξεχώριστα δεμένα μεταξύ τους.
Αλλά κι αν, ακόμη, θέλαμε να τους πιστέψουμε, ποιος μπορεί να κλείσει τα μάτια μπροστά στην ανεπανόρθωτη καταστροφή που θα προκαλέσουν τα φράγματα, οι τεχνητές λίμνες και τα ΥΗΕ στη Μεσοχώρα και στη Συκιά, δηλαδή στο μοναδικό ανέγγιχτο κομμάτι του Αχελώου;
Ποιος μπορεί να παραβλέψει τον αφανισμό της Μεσοχώρας; Σε ποια από τις περιοχές που κατασκευάστηκαν μεγάλα φράγματα υπήρξε η περίφημη οικονομική ανάπτυξη που υπόσχονται; Σε ποιο μέρος του κόσμου τα τεράστια φράγματα και τα μεγάλα ΥΗΕ θεωρούνται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας;
Ποιος είναι τόσο αφελής για να πιστέψει τα περί δημοσίου συμφέροντος, όταν οι δημόσιες υποδομές διαχείρισης του νερού (δίκτυα ύδρευσης – άρδευσης, υδροηλεκτρικά έργα κλπ.) έχουν μπει στο στόχαστρο του μεγάλου κεφαλαίου;
Αυτήν την κρίσιμη στιγμή, έχουμε χρέος να συζητήσουμε ειλικρινά, να μιλήσουμε για την ουσία και να αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε τις καταστροφικές εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί. Στο πλαίσιο αυτό, το Δίκτυο «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS», ο Σύνδεσμος κατακλυζομένων Μεσοχώρας(;) και συλλογικότητες της Λάρισας καλούν σε:
Δίκτυο «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS» – Σύνδεσμος κατακλυζομένων Μεσοχώρας Αντιεξουσιαστική κίνηση Λάρισας – Αντιρατσιστική πρωτοβουλία Λάρισας
Έργα στον άνω ρου του Αχελώου: Υπάρχει και …η άλλη Θεσσαλία – Δημόσια συζήτηση
Το τελευταίο διάστημα, η Λάρισα μετατράπηκε σε θέατρο προβολής της κυβερνητικής θέσης για τα θέματα της εκτροπής του Αχελώου, μέσα σε ένα περιβάλλον που ασκεί ασφυκτική πίεση για την πλήρη αναβίωση των αποτυχημένων σχεδιασμών του παρελθόντος.
Είναι η σειρά του κινήματος κατά της εκτροπής και των έργων στον άνω ρου του Αχελώου να δώσει το δικό του στίγμα, μέσα από έναν ανοιχτό, δημόσιο διάλογο με τις συλλογικότητες και τους πολίτες της Λάρισας, που φιλοδοξεί να αναδείξει τη διγλωσσία της κυβέρνησης και τους κινδύνους που εγκυμονεί η στάση της για την αναβίωση του σχεδίου της εκτροπής και, φυσικά, τις καταστρεπτικές συνέπειες που θα έχει η δρομολογημένη κατασκευή και λειτουργία των φραγμάτων στη Μεσοχώρα και στη Συκιά.
Με πρωτοβουλία του Δικτύου «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS» και με τη συνεργασία του Συνδέσμου κατακλυζομένων Μεσοχώρας, της Αντιεξουσιαστικής κίνησης Λάρισας και της Αντιρατσιστικής πρωτοβουλίας Λάρισας οργανώνεται δημόσια συζήτηση, την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα, στο Χατζηγιάννειο πνευματικό κέντρο Λάρισας.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης και με τη φροντίδα του Συλλόγου πολιτισμολόγων Θεσσαλίας, θα προβληθούν οι ταινίες: «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η γιαγιά μου» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου και «Το φράγμα», του Γιώργου Τελτζίδη.